Ebben a videóban azt mutatjuk be, hogy olvasóként hogyan kérhetünk fel magunknak a Tudásközpont könyvtárának raktárából ott tárolt dokumentumokat gyorsan, egyszerűen, könyvtárosi segítség és sorban állás nélkül.

Az olvasói terekben elhelyezett vékonykliens gépek egyikén jelentkezzünk be olvasójegyünk számával és jelszavunkkal!

Ezután indítsuk el a magyar nyelvű internet böngészőt!

A böngésző felső részén a könyvjelző eszköztárában látható a „könyvtári keresés” menü. Erre klikkelve elindíthatjuk a könyvtár elektronikus katalógusát. Itt adhatjuk meg a keresett dokumentum szerzőjének nevét és a dokumentum címét. Amennyiben szükségesnek tartjuk, megadhatjuk a nyelvet és lelőhelyet is, valamint a kiadási évre is szűkíthetünk.

A „Keresés” nyomógombra kattintva elindul a keresés, majd a keresőablak alsó részébe betöltődik a találati lista.

Amennyiben több tétel is megjelenik, válasszuk ki a számunkra szükséges rekordot, majd nyomjuk meg a „Megtekintés” nevű nyomógombot! Ekkor a felugró ablakban megtekinthetjük a rekord részletes nézetét. Amennyiben a lelőhely a Tudásközpont raktára, akkor a „Raktári kérés”
nyomógombot megnyomva tovább haladhatunk, majd olvasójegyes bejelentkezésünkkel azonosítva magunkat, elindíthatjuk a raktári kérésre szolgáló modult.

Az előbbi kérés esetében hibaüzenetet kapunk, amely az „Ennek a dokumentumnak jelenleg egyetlen példánya sem kérhető raktárból.” tartalma arra utal, hogy a dokumentum lelőhelye nem a Tudásközpont raktára, vagy a dokumentum fizikailag nem ebben a könyvtárban van. Ez az előbbi részletes megjelenésnél látható is volt.

Új kérést indíthatunk az „Új kérés” nyomógomb megnyomásával. Példánkban most csak a szerző nevét adjuk meg, hogy nagyobb legyen a találati lista. Ebből a listából válasszuk ki a nekünk tetsző rekordot és nézzük meg a részletes nézetét! Mivel az ehhez a rekordhoz tartozó szabadpolcos dokumentum fizikailag szintén nem a házban van, ezért ismételten az előző hibaüzenetet kapjuk.

Ahhoz, hogy ezeket a hibaüzeneteket elkerüljük, feltétlenül adjuk meg a lelőhelyet.

A „Tudásközpont Raktár” jelöli a Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár állományát, a „Tudásközpont Raktár E” betűjelű opciója jelöli a PTE Egyetemi könyvtár állományát és a „Tudásközpont Raktár M” betűjelű opciója jelöli a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár állományát.

Példánkban most az „E” raktár állományából listázzuk ki a keresett szerzőhöz tartozó dokumentumokat.

Válasszuk ki a számunkra szükséges rekordot, majd nyomjuk meg a „Megtekintés” nyomógombot, hogy a rekord részletes nézetéhez jussunk. A lelőhelyadatból láthatjuk, hogy ez a tétel kölcsönözhető, és a PTE Egyetemi Könyvtár raktári állományába tartozó dokumentum. Látjuk a helyrajzi számot és azt is, hogy a kötetre nincs mások általi előjegyzés.

Most már elindíthatjuk a „Raktári kérés” nyomógomb megnyomásával a dokumentum felkérésének műveletét a ház alagsori raktárából.

A felugró ablakban ellenőrizhetjük a szerzőt és a dokumentum címét. Megadhatjuk a kérés célját, azaz megjelölhetjük, hogy helyben szeretnénk-e olvasni, vagy kölcsönözni szeretnénk a tételt. Itt adhatjuk meg a dokumentum átvételének helyét, azaz azt az emeletet, ahová kérjük a kötetet.

Többkötetes dokumentum esetén megadhatjuk, hogy melyik kötetet szeretnénk megkapni, illetve egyéb, a raktáros munkáját segítő megjegyzést is megadhatunk.

Amennyiben kitöltöttük az űrlapot nyomjuk meg a „Kérés elküldése” nevű nyomógombot. Ekkor egy információs box nyílik meg, ami tájékoztat bennünket a kérés teljesítésének állapotáról.

Ezt a boxot bezárva megtekinthetjük az elvégzett műveletek listáját. Innen indíthatunk új kérést is, de ha időközben meggondoljuk magunkat – és a kérés teljesítésének műveletébe még nem kezdtek bele a raktárosok –, a raktári kérést vissza is vonhatjuk a „Visszavonás” nyomógomb megnyomásával.

A kérést követően raktáros munkatársaink a kívánt tételt a könyvlifttel a kérésben megjelölt emeletre küldik, ahol olvasóink a kölcsönző pultnál vehetik azt át a könyvtárostól.

««« Vissza