Ez a kis útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy otthonról is tudjunk dolgozni a PTE Egyetemi Könyvtár Corvina moduljaival. Az alábbi tájékoztató a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont könyvtáraiban dolgozó kollégáknak készült.

Felhívjuk munkatársaink figyelmét, hogy az alábbiakban közölt módszerrel csak abban az esetben tudják indítani a Corvina-modulokat, ha a számítógépeikre az operációs rendszernek megfelelő Java futtató környezet van telepítve. Ezt a Java futtatókörnyezetet innen tudják lementeni (és installálni).

Elsőként hozzáférési jogot kell kérnünk a rendszergazdától (Hamburger György — 22696 melléken, vagy Szakolczi Gábor — 28077 melléken).

Amikor a hozzáférési jogosultságot kérjük, akkor meg kell adnunk az e-mail címünket, amit otthoni számítógépünkön is használunk. Erre azért van szükség, mert a rendszergazda egy „otthoni_beallitas.exe” nevű állományt fogy elküldeni nekünk e-mailban. Ezt az állományt a saját számítógépünkre kell mentenünk. Ezt megtehetjük ha az .exe kiterjesztésű állomány linkjére jobb egérgombbal való klikkelés után a „Hivatkozás mentése…” menüpontot választjuk. Lementés után futtassuk is. Amennyiben olyan böngészővel rendelkezünk, amelynél letöltés nélkül is tudjuk futtatni az állományt, akkor természetesen nem szükséges a számítógépünkre azt lementeni futtatás előtt. Futtatáskor letöltődik a számítógépünkre egy „Putty” nevű program, melynek a parancsikonja az asztalra kerül.

Indítsuk el az asztalon lévő „Putty” programot. A menüjébenben válasszuk ki a „Csatlakozas a Corvina halozatahoz” menüpontot, majd az „Open” gomb segítségével nyissuk is meg.

A megjelenő képernyőn jelentkezzünk be a Zimbrában használt nevünkkel és jelszavunkkal.

Bejelentkezés után ezzel az ablakkal már nem lesz több dolgunk, de megnyitva kell hagynunk, amíg a Corvinával dolgozunk. Célszerű a tálcára letenni, hogy ne zavarjon a munkában.

Ha a fentieket végrehajtottuk, akkor a http://corvina.tudaskozpont-pecs.hu:8080/ oldalról elérjük és használhatjuk a már jól ismert Corvina modulokat.

Legközelebbi munkavégzésünkkor már nem kell hozzáférési jogot kérnünk. Csak annyi a dolgunk, hogy a „Putty” programot futtatásuk az asztalunkról, és a futtatás utáni lépéseket megismételve megkezdjük az érdemi munkát. Jó munkát kívánunk!

(Forrás: PTE Egyetemi Könyvtár / Zoboki András)

««« Vissza