Járt már úgy egy konferencián vagy egyéb előadáson, hogy kifutott a rendelkezésére álló időből? Az általunk most bemutatandó, online weboldalon elhelyezett visszaszámláló — ha az idő gyors folyásán nem is, de — segíthet önnek abban, hogy előadás közben mindig tisztában legyen azzal, hogy mennyi idő áll még a rendelkezésére.

Önnek nincs más dolga, mint meglátogatni a munkatársaink által elkészített weboldalt, majd beállítani azt az időegységet, ahonnan a másodperc és perc pontosságú visszaszámlálást indítani szeretné. Ehhez választhatja az előre definiált időegységeket (1, 5, 10, 15, 20, 30, 45 perc), vagy kívánság szerint saját időintervallumot is beírhat.

A beállítás után kiválaszthatja az önnek legmegfelelőbb szignált az előre telepített három mp3 hangfájl közül. A hangokat a Play gomb megnyomásával tudja meghallgatni. A megfelelő beállításokat a Set nyomógombbal rögzítheti, vagy a Remove nyomógombbal elvetheti. A beállításkor kiválaszthatja, hogy a hangjelzés az óra indítástól számított idő múlva jelezzen, vagy a beállított idő lejárta előtti meghatározott időpontban szólaljon meg.

Amennyiben nem csak egy egyszerű visszaszámlálást szeretne használni, lehetősége van arra is, hogy több időpontot beállítson, amelyek különböző szignáljai előadása közben figyelmeztetik önt az eltelt időre. Ez a funkció, különösen konferenciákon előnyös, amikor a moderátor beállíthatja azt az időpontot, ami jelzi az előadónak pl. az előadás félidejét, vagy a lejárati idő előtti meghatározott percekben újra figyelmeztet.

Amennyiben több, azonos idejű előadás is elhangzik, elég az első előadónál beállítani a jelzési időpontokat. A második előadó előtt a már beállított időpontok érvényben maradnak — ha azt nem szándékoznak megváltoztatni. A visszaszámláló óra megállítható, vagy a Reset Timer nyomógombbal visszaállítható a beállított kezdőpontra.

A visszaszámláló óra előadás közben megállítható (Stop Timer), amennyiben valamilyen okból meg kell szakítanunk az előadást. A Start Timer nevű nyomógombbal a későbbiekben folytathatjuk a visszaszámlálást.

Amennyiben lejárt a rendelkezésre álló idő, az óra előrefelé kezd számolni, mutatva az eltelt időt a beállított érték lejártától.

A weboldal magyar, angol, német felülettel is elérhető: http://lib.pte.hu/sites/docs/timer/index.html#hu

Terveink között szerepel, egyedi design létrehozása, valamint ingyenesen letölthető formában is a felhasználóink rendelkezésére bocsájtani.

(Forrás: PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont / Szalai László, Ambrus Attila József)

««« Vissza