Tudásközpont — Online kvízjáték

2011. februárjától útjára indítjuk kvízjátékunkat, melyben évfordulókhoz vagy egyéb aktualitáshoz kapcsolódóan tesszük fel kérdéseinket honlapunkon. Havi játékaink a totóhoz hasonlóan 13+1 kérdésből állnak, melyeket a megadott határidőig lehet elküldeniük. A játékban regisztrációval és a nélkül is részt lehet venni… Tovább »»»

Puszit adhatsz a könyvtárban, de ne csókolózz!

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit illik csinálni egy könyvtárban, és mit nem illik! Puszit nyugodtan adhatunk ismerősünknek, de csókolózni, nem tanácsos a könyvek tárának szent helyén sem, ugyanúgy nem illendő, mint más közterületen sem. Persze mindig akadnak olyanok akik ezzel nem törődnek. Nekik találtuk ki ezt a játékot. Most szabad a csók… persze csak a képernyőn keresztül! Tovább »»»

Irgum-burgum, brumm, brumm… – Szólt a Macikönyvtáros!

Sok dolguk van a Macikönyvtárosoknak is mostanában, nem csak az emberkönyvtárosoknak… Segítsünk Macinak, hogy rendet tudjon tartani a könyvtárban! A Macikönyvtárban igen sok könyv halmozódott fel a dobozban. Macinak a könyveket vissza kell helyeznie a polcokra. Nehezíti kicsit a dolgát, hogy a könyveket a Dewey-féle Osztályozási rend szerint kell a polcokra pakolnia. Ráadásul még néhány olvasó is rettentő módon rendetlenkedik… Tovább »»»

Hogy kerülnek a könyvek a polcokra?

Egy könyvtár könyvekkel való szakszerű feltöltése nagyon fontos dolog, hiszen a könyvtári polcrendszer pontos feltöltése teszi lehetővé, hogy az adott dokumentum azon a helyen legyen, ahol a katalógus jelöli. Ha ez nem így lenne, akkor nagy káosz uralkodna a könyvtárban. A nap végén az olvasók által helyben használt könyveket ezért mindig a könyvtárosok teszik vissza a polcokra. Ez sokszor nehéz fizikai munkával jár. A könyvekkel egyensúlyozni sem egyszerű dolog. Tovább »»»

A könyvtári rend a lelke mindennek!?

A Tudásközpontba való költözéssel, hatalmas könyvállományt kellett meg- és átmozgatni. Bizony nem mindegy, hogy a raktári- és szabad polcokon a könyvek helyes sorrendben vannak-e, vagy sem. Ha egy könyv nem a megfelelő helyre kerül a polcrendszerek útvesztőiben, akkor az a könyv elveszettnek tekinthető, ezért a könyvtárban fokozottan ügyelni kell a „rendre”. Amikor könyvtárba megy egy olvasó, akkor is fontos számára, hogy tisztába legyen a könyvtári besorolási renddel. Ha a betűk és számok „beszédesekké” válnak az olvasónak, akkor már könnyedén eligazodhat a könyvek között. Tovább »»»

Felháborító könyvapasztási kísérlet

Mivel hamarosan kezdődik a nyári szünidő, a gonosz Könyvtáros Könyvmoly megpróbálja átvenni a könyvtár felett az uralmat. Az a szándéka, hogy az összes könyvet szétrágja, mert így tudná az állományt a leggyorsabban apasztani. Persze ennek sem a könyvtári dolgozók, sem az olvasók nem örülnek, hiszen, ha minden könyv eltűnik a könyvtárból, akkor sajnos sokan munka- és könyv nélkül maradnak. Tovább »»»

Tesztelje könyvtárunkban a Robot könyvtárost!

A Tudásközpontba már megérkeztek Japánból a Yaskawa típusú könyvtáros robotok, melyeket 2009-ben mutattak be Tokyoban az IREX – Nemzetközi Robot Kiállításon (Itt világ legnagyobb automatizált eszköz gyártó vállalatai mutatják be robottechnológiával készült egyedi termékeiket.) Tovább »»»

Legyen ön is könyvtáros pár percig!

Sok könyvtárlátogató nem is gondolja, hogy milyen nehéz dolga van egy könyvtárosnak, akinek sok könyvnek a helyét kell fejben tartania. Persze erre találták ki a könyvtári katalógusrendszert, ráadásul manapság már rendelkezésre állnak a modern elektronikus könyvkatalógusok. A “szegényebb” könyvtárakban, azonban még manapság is azon múlik a gyors kiszolgálás, hogy a “könyvtáros néni” emlékszik-e arra, hogy hol is van a polcokon a keresett könyv. Tovább »»»

Öltöztesse fel kedvenc könyvtárosát!

A könyvtárosoknak is – mint a szolgáltató szférában mindenhol – fontos, hogy az öltözéke az intézmény jellegéhez igazodó legyen. A könyvtárosok sok esetben mégis másként öltözködnek. A könyvtárlátogatók ráadásul sok esetben más-más stílusú ruházatot, viseletet kedvelnek. Önnek most rendkívüli lehetősége van, hiszen a saját ízlésének, hangulatának megfelelően tudja kedvenc könyvtárosát felöltöztetni. Tovább »»»

Ha könyvek hullanak a polcokról…

Japánban is sok fejtörést okoz a könyvtárosoknak, hogy az olvasók által széthagyott könyveket hogyan szedjék össze a munkatársak minél előbb, úgy, hogy ne zavarják a felhasználókat. Ezt még tetézi, hogy Japán a földrengés által veszélyeztetett övezetben fekszik. Persze a természeti katasztrófa más földrészeket is sújthat. Tovább »»»

A könyvek szeretete mindennél többet ér

Sokan nem tisztelik a könyveket, pedig a könyvek az emberek „néma tanítói” voltak, és lesznek a történelemben. Képzeljük el, hogy mi lenne az emberiséggel, ha nem lennének könyvek! A jövő a digitális könyv előretörése, mert könnyen, gyorsan és bárhonnan elérhető, de a papírkönyvek sem tűnnek el. A könyvtárak még sokáig fogják a papírkönyveket tárolni… Tovább »»»

Hogyan telik el egy hét a Tudásközpontban?

A Tudásközpont igen szép és nagy intézmény, sok-sok munkatárssal. Igyekszünk az épületbe betérőket lehetőségeink szerint, minél jobb szolgáltatásokkal várni. Figyelmességünkkel, szeretnénk mindenben az olvasók kívánságait gyorsan, hatékonyan és pontosan teljesíteni. Természetesen néha vannak „nehéz napok”… Tovább »»»