Ebben a rovatban olyan segédanyagokat helyezünk el, amik hasznára lehetnek az internettel és az informatikával most ismerkedő felhasználóknak.

Szorít az idő? Mi visszaszámolunk ön helyett!

Járt már úgy egy konferencián vagy egyéb előadáson, hogy kifutott a rendelkezésére álló időből? Az általunk most bemutatandó, online weboldalon elhelyezett visszaszámláló — ha az idő gyors folyásán nem is, de — segíthet önnek abban, hogy előadás közben mindig tisztában legyen azzal, hogy mennyi idő áll még a rendelkezésére. Tovább »»»

Corvina modulok futtatása otthonról

Ez a kis útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy otthonról is tudjunk dolgozni a PTE Egyetemi Könyvtár Corvina moduljaival. Az alábbi tájékoztató a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont könyvtáraiban dolgozó kollégáknak készült. Elsőként hozzáférési jogot kell kérnünk a rendszergazdától (Hamburger György — 22696 melléken). Tovább »»»

A Corvina Raktári Kikérő moduljának használata

Ebben a videóban azt mutatjuk be, hogy olvasóként hogyan kérhetünk fel magunknak a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont könyvtárának raktárából ott tárolt dokumentumokat gyorsan, egyszerűen, könyvtárosi segítség és sorban állás nélkül. Az olvasói terekben elhelyezett vékonykliens gépek egyikén jelentkezzünk be… Tovább »»»

Internetes videók megosztása egyszerűen

Az internetes átviteli sebesség növekedésével egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a felhasználók mozgóképes tartalmakat is megosszanak egymással. Néhány évvel ezelőtt még csak pár perces gyenge felbontású videókat lehetett feltölteni a webre, manapság már egész estés HD filmek tömkelege is megtalálható… Tovább »»»

E-mail fiók létrehozása és képfájlok megosztása egyszerűen

A képmegosztás interneten manapság már joggal elvárható lehetőség. Mivel ez a lehetőség már adott, ezért csak élnünk kell vele. Sok képmegosztó szolgáltatást nyújtó weblap létezik szerte a webtenger sűrűjében. Mi most a Picasaweb.google.com alkalmazását mutatjuk be rövidke videónkban. Tovább »»»

Kétrétegű PDF készítése szkenneléssel és karakterfelismeréssel

Mire használható a FineReader? Ezzel a szövegfelismerő szoftverrel egy szkenner segítségével bármilyen papír alapú dokumentumot könnyen bevihetünk a számítógépbe. A dokumentum elrendezése, formája megmarad de a szkenner által létrehozott egyszerű kép helyett egy továbbszerkeszthető anyagot kapunk… Tovább »»»

Szkennelt dokumentum képként való továbbítása

Az előző videóban megnézhettük, hogyan szkennelhetünk irodai környezetben. Így most már képesek vagyunk arra, hogy papíralapú dokumentumainkat digitális formában tároljuk számítógépünkön. Ne feledjük, ha sok dokumentumot szkennelünk majd, akkor célszerű lesz valamilyen iktatási formát kialakítanunk… Tovább »»»

Szkennelés irodai környezetben

Jelenleg sokféle szkenner kapható a piacon, ezért nem tudhatjuk, hogy a munkahelyünkön éppen melyik fajtájával találkozunk majd. Azonban nem kell megijednünk, hiszen a szkennerek kis eltéréssel, de nagyjából mégiscsak azonos módon működnek. Általában a kisebb irodai munkahelyeken az asztali A/4-es síkágyas… Tovább »»»

Kölcsönzés meghosszabbítása (PTE Egyetemi Könyvtár)

Mivel sok olvasó nincs tisztában azzal, hogy a könyvtári szolgáltatás keretében működő elektronikus könyvkatalógus (OPAC) többre is képes, mint egy egyszerű keresőoldal, ezért az Egyetemi Könyvtár elkészített egy video-helpet, mely bemutatja, hogyan lehetséges otthonról (vagy más, külső helyszínről) a beiratkozott… Tovább »»»

Adatbázisok elérése otthonról (PTE Egyetemi Könyvtár)

Ön most egy videohelpet tekinthet meg arról, hogyan tud interneten keresztül kapcsolódni a PTE Egyetemi hálózatához, abban az esetben ha Ön a PTE egyetemi polgáraként rendelkezik ETR használati joggal. Amennyiben Ön otthonában internettel rendelkezik, lehetősége nyílik ahhoz… Tovább »»»

A térítéses üzleti tartalomszolgáltatás céggyakorlata

Csempesz Iván: A térítéses üzleti tartalomszolgáltatás céggyakorlata: Az alábbi írás bemutatja egy professzionális hírgyár működését, valamint a térítéses üzleti-gazdasági hírszolgáltatás céggyakorlatát a NAPI Gazdaság hírügynökségének működésén keresztül. Ezenkívül kitér az online kommunikációs alaptechnológiák… Tovább »»»

Sha Li Zhang: Nyílt hozzáférés (The flavors of open access)

A szerző az Észak-Karolinai Egyetem Könyvtárának munkatársa. Tanulmányának célja, hogy rámutasson azokra a főbb vitákra és jellemzőkre, amelyek a nyílt hozzáféréssel kapcsolatosan az elmúlt években kibontakoztak. Ezek a tudományos világban éppúgy, mint a kiadói közösségekben növekvő figyelmet kaptak… Tovább »»»

Szóbeliség, írásbeliség, másodlagos szóbeliség, másodlagos írásbeliség

Az információ- és kultúratudomány mai értelmezésében. Előadásomban azt tekintem át röviden, hogy a kommunikáció, az információátadás szempontjából mit is jelent, milyen újdonságokat és problémákat hoz az a tény, hogy tudományos és technológiai paradigmaváltás közben vagyunk. Tovább »»»