A képmegosztás interneten manapság már joggal elvárható lehetőség. Mivel ez a lehetőség már adott, ezért csak élnünk kell vele. Sok képmegosztó szolgáltatást nyújtó weblap létezik szerte a webtenger sűrűjében. Mi most a Picasaweb.google.com alkalmazását mutatjuk be rövidke videónkban.


E-mail fiók létrehozása

Ahhoz, hogy a képmegosztót és egyéb hasznos alkalmazásokat könnyedén tudjunk használni, regisztráljunk először magunknak egy Google fiókot.

Kattintsunk a „Fiók létrehozása” nevű nyomógombra. Mivel a rendszer az IP-címünkből azonosítja a számítógépünk helyét a világban, így azonnal magyarul jelenik meg az űrlap, amit ki kell töltenünk ahhoz, hogy az ingyenes gmail.com végződésű postafiókunkat megkaphassuk.

Írjuk be utónevünket, majd a családi nevünk következik.

Ezután adjuk meg a választott login nevünket, azaz azt a karaktersorozatot, amit a majdani e-mail címünkben lévő kukac előtt szeretnénk látni. Ezután ellenőrizzük le, hogy nem foglalt-e már a választott azonosítónk.

Ha foglalt, akkor válasszunk másik nevet, ha nem foglalt, akkor folytathatjuk az űrlap kitöltését.

Adjunk meg egy jelszót, majd lejjebb ismételjük meg. A rendszer automatikusan kijelzi, hogy milyen „erős” jelszót választottunk. Minél bonyolultabb a jelszó, annál nehezebb feltörni, azonban vigyázzunk, mert a túl bonyolult jelszót megjegyeznünk is nehezebb.

Válasszunk egy biztossági kérdést, amire akkor lehet majd szükségünk, ha időközben elfelejtettük a jelszót. Ez esetben ezt a kérdést fogja feltenni a rendszer, és a későbbiekben azt a választ fogja majd elfogadni, amit mi most megadunk neki.

Megadhatunk biztonsági címként egy már létező e-mail címet is. Erre a címünkre fogja a rendszer kiküldeni jelszavunkat, amennyiben jelszó emlékeztetőt kérünk.

Választhatunk tartózkodási helyet, amennyiben nem felel meg a rendszer által felkínált ország.

Ha végeztünk az űrlap kitöltésével, írjuk be a captcha ellenőrző kódot. A captcha a számítástechnikában használatos olyan automatikus teszt, ami képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől. A captcha-t általában a spambotok ténykedése (pl: kommentspammelés, hamis regisztrációk) ellen használják. A teszt megakadályozza a nem emberi regisztrációkat, internetes hozzászólásokat, szavazásokat, letöltéseket.

Amennyiben nem tudjuk elolvasni, vagy nem írjuk be az ellenőrző kódot, úgy a rendszer nem fogadja el a regisztrációnkat. Ez esetben újra meg kell adnunk a választott jelszavunkat és az újragenerált ellenőrző kódot.

Amikor elfogadjuk az Általános Szerződési Feltételeket, hamarosan elkészül a fiókunk.

Postafiókunk elkészültéről a rendszer egy értesítő képernyőt jelenít meg számunkra. Ha szeretnénk belépni a fiókunkba, nyomjuk meg a „Látni szeretném a fiókomat” feliratú nyomógombot.

Ha sikerült belépnünk, akkor a képernyő jobb felső részében megjelenik az új e-mail címünk, valamint a postaládánkban a Gmail Csapat által küldött automata levelek is megjelennek. Ezzel már rendelkezésünkre ál egy Gmail-os postafiók, megkezdhetjük levelezésünket, illetve a Google által felkínált további hasznos szolgáltatásokat is igénybe vehetjük.

Ha nyilvános helyen internetezünk, akkor sohasem szabad elfelejtenünk, hogy munkánk végeztével ki kell jelentkeznünk a használt alkalmazásból. Ez azért fontos, nehogy mások a mi nevünkben tudjanak visszaélést elkövetni.

Ha később újból szeretnénk a postafiókunkba belépni, akkor a Gmail.com oldalra lépve, nincs más teendőnk, mint megadni a felhasználói nevünket és jelszavunkat. Azonosítás után a rendszer beléptet bennünket.

Képmegosztás PicasaWebbel

Ha beléptünk postaládánkba akkor használhatjuk a Google által felkínált további szolgáltatásokat. Klikkeljünk a „Továbbiak” című menüpontra. Ekkor megjelennek a rendszer által fejlesztett további termékek.

Klikkeljünk a Picasa menüpontra. Lehetőségünk van ingyenesen letölteni gépünkre a Picasa nevű fotószerkesztő- és képmegosztó programot, de ha nem akarunk élni ezzel a lehetőséggel, mert most csak az internetre szeretnénk feltölteni pár képet, akkor klikkeljünk a „Picasa Webalbumokba” nevű menüpontra, majd adjuk meg újra postafiókunk jelszavát.

Bejelentkezés után profilunkat a rendszerben összekapcsolhatjuk a létrehozandó webalbumunkkal. Ha elolvastuk a teendőket, akkor klikkeljünk a „Nyilvános Google-profil létrehozása” feliratú nyomógombra. Ezután már megkezdhetjük képeink feltöltését.

Klikkeljünk a „Feltöltés” című nyomógombra, majd adjunk létrehozandó albumunknak egy tetszőleges címet. Beállíthatjuk a dátumot, és adhatunk albumunknak egy rövid leírást. Hagyjuk nyilvánosnak a láthatóságot, majd a „Folytatás” feliratú gombra klikkelve megkezdhetjük képeink feltöltését a webalbumunkba.

Amennyiben sikerült feltöltenünk a képet, az meg is jelenik az albumban. A képet kinagyíthatjuk eredeti méretére, és a képernyő jobb oldalán megjelennek a kép általános információi. Amennyiben szeretnénk ismerősünknek elküldeni a kép webalbumunkban szereplő helyének linkjét ezt is megtehetjük. Választhatunk a különböző megjelenítési méretek közül.

Elküldhetjük csak a kép linkjét is, ekkor egerünk jobb gombjának lenyomása után a kép címét másoljuk ki. Ha ezt az egysoros webcímet elküldjük levélben az ismerősünknek, akkor ő erre a linkre ráklikkelve a böngészőjében azonnal megjelenítheti az általunk internetre feltöltött képet. Ekkor csak a képet kapja meg, így nem tudja megnézni az albumban lévő többi képet.

Ha újabb képeket szeretnénk feltölteni, akkor ezt csoportosan is megtehetjük.

Adhatunk a feltöltött képeknek képfeliratot is.

Ha szükséges, lehetőségünk van az aktuális képet elforgatni is.

Mivel a Picasa használata rendkívül egyszerű, biztosak lehetünk abban, hogy minimális számítógépes ismeret nélkül is könnyedén megtanuljuk majd kezelni, ezért biztosan meg is fogjuk szeretni a használatát.

Videónkban csak a legalapvetőbb Picasa-s funkciókat ismertettük. Nyugodtan kísérletezzünk, fedezzük fel a képmegosztásnak ezt a könnyű, de hasznos lehetőségét. A képeknek az interneten tárolása – az mellett, hogy könnyen hozzáférhetővé tesszük távoli ismerőseink számára – azért is hasznos, mert rendkívül egyszerűvé válik weboldalunkba való beágyazásuk, úgy, hogy nem kell drága tárhelyet bérelnünk.

Egy következő videónkban ennek lehetőségeit is bemutatjuk majd.

««« Vissza