Az internetes átviteli sebesség növekedésével egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a felhasználók mozgóképes tartalmakat is megosszanak egymással. Néhány évvel ezelőtt még csak pár perces gyenge felbontású videókat lehetett feltölteni a webre, manapság már egész estés HD filmek tömkelege is megtalálható a különböző videó megosztókon.


Az igények megnövekedésével a videó megosztó oldalak is megszaporodtak. Kedvünkre válogathatunk fizetős és ingyenes megoldások közül is. Videónkban mi most az ingyenes megoldásra koncentrálunk. Mindig tartsuk szem előtt, hogy ha megosztunk valamit az interneten, fontos betartanunk a jogi és etikai szabályokat, ugyanis amit egyszer feltöltünk, azt később már hiába töröljük le, ha időközben mások már letöltötték, és esetleg ugyanazon, vagy másik videó megosztón visszatöltik.

Videónkban most az egyik legnépszerűbb megosztó oldalt mutatjuk be. Mivel az összes videós oldal hasonlóan működik, így ennek az egynek a bemutatása elegendő ahhoz, hogy biztonságosan elboldoguljunk akár más oldalakkal is.

Az előző videónkban bemutattuk, hogyan tudunk regisztrálni a Gmail.com-on egy postafiókot magunknak. Mivel most éppen bejelentkezett állapotban vagyunk, a képernyőnk jobb felső részén láthatjuk e-mail címünket.

Lépjünk a Youtube.com oldalára. Ha még nincs Youtube-os fiókunk hozzuk létre magunknak, mert csak utána tudunk majd bejelentkezni és videót feltölteni az oldalra.

Klikkeljünk a „Fiók létrehozása” nevű nyomógombra. Ekkor a rendszer figyelmeztet bennünket, hogy Youtube-os regisztrációkor ki kell lépnünk a Google fiókunkból, hogy elkezdhessük a munkát.

Klikkeljünk a „Regisztráció” feliratú linkre. Ekkor egy regisztrációs űrlapfelületre jutunk.

Írjuk be azt az e-mail címet, amit előzőleg regisztrálunk, majd adjuk meg a választott felhasználónevünket. Amennyiben olyan nevet választottunk, ami még nem foglalt, akkor a rendszer „zöld utat” ad nekünk. Ha esetleg foglalt már a felhasználónév, akkor válasszunk másikat.

Írjuk be tartózkodási helyünket és születési időnket. Ha valótlan és a regisztrációs időponthoz túl közeli dátumot adunk meg, akkor a rendszer nem fogja elfogadni regisztrációnkat. Válasszuk ki nemünket, majd fogadjuk el az „Általános Szerződési Feltételek”-et, az „Elfogadom” nyomógombra klikkelve.

A következő lépésben a rendszer kéri, hogy lépjünk be a Google fiókunkba, azokkal regisztrált adatokkal, amivel előzőleg a postafiókunkat hoztuk létre. Ezt az e-mail címet a rendszer hozzá fogja rendelni a Youtube-os fiókunkhoz, és a későbbiekben ezzel az e-mail címmel tudunk majd oda belépni.

Amennyiben sikeresen regisztráltunk megjelenik a Youtube-os felület és a képernyő felső részén a „Sikeresen regisztráltál a YouTube-on!” feliratot olvashatjuk. A jobb felső sarokban megjelenik felhasználónevünk is, amire ha rákattintunk akkor további lehetőségeket is kapunk ahhoz, hogy Youtube-os felületünket minél felhasználóbarátabbá tegyük.

Létrehozhatunk „Saját csatornát”, ahol majdani ismerőseinket/feliratkozóinkat rendezgethetjük. Kedvencként megjelölt videóinkat listázhatjuk itt, melyeket követőink is láthatnak. Oldalunknak egyedi külsőt is itt varázsolhatunk.

A videóinkkal kapcsolatosan beérkező üzeneteinket is megtekinthetjük, válaszolhatunk, is rájuk, mint egy mini-levelező programmal. Ezek az üzenetek azonban nem keverendőek össze a Gmail-os fiókunkba érkező levelekkel.

Fiókunkban a feltöltött videóinkat, csatornáinkat, feliratkozásainkat is könnyedén szerkeszthetjük majd. Ha már sokat időzünk a videós oldalakon, akkor bizonyára lesznek kedvenc feltöltőink, akiknek a videó feltöltéseit feliratkozásunk után naprakészen követhetjük. Böngészésünk, nézelődésünk során lehetőségünk van arra is, hogy a nekünk tetsző videókat kedvencekként megjelöljük, így később egy csokorba gyűjtve, könnyedén meg tudjuk majd nézni őket.

Ha készen állunk rá, hogy feltöltsünk egy videót az oldalra, akkor a „Feltöltés” feliratú linkre kell kattintanunk. A feltöltési oldalon láthatjuk, hogy videónk akár HD minőségű is lehet, de maximum 2 Gb méretű és 15 perc hosszúságú lehet. A megosztó oldal többféle videó formátumot is kezelni tud, de a legmegfelelőbb képet a hagyományos mpg videó formátummal kaphatjuk majd vissza. Feltöltésünket megoszthatjuk több közösségi oldallal is.

Az oldal külön felhívja a figyelmet, hogy ne osszunk meg olyan tartalmat, amihez nincs jogunk. Feltölthetünk webkameráról is és közvetlenül mobiltelefonról is.

A feltöltés megkezdéséhez nyomjuk meg a „Videó feltöltése” feliratú nyomógombot, majd válasszuk ki a feltöltendő állományunkat. Ekkor elindul a feltöltési folyamat, aminek menetét pontosan nyomon követhetünk a képernyőnkön. Amennyiben sikerült a feltöltés, arról a rendszer a megszokott zöld felületen tájékoztat bennünket.

Ezután a videót el kell látnunk alapszintű információkkal, ahhoz, hogy mások a különböző keresőoldalakkal rátalálhassanak. Adjuk meg a videó címét, írjunk be rövid leírást hozzá, lássuk el címkékkel, ami megkönnyíti a keresést. Válasszuk ki a videóhoz legjobban illeszkedő kategóriát, valamint a megosztási paramétereket is itt állíthatjuk be. Ha az adatlapot kitöltöttük, akkor mentsük el a módosításokat. Ha másik videót is szeretnénk feltölteni, akkor azt azonnal megkezdhetjük.

Ha a „Saját videóim” feliratú linkre klikkelünk, akkor a feltöltött videóink oldalára ugorhatunk. Itt láthatjuk a feltöltés időpontját, valamint láthatjuk, hogy a rendszer befejezte-e már a videó megosztásának utómunkálatait. Lehetőségünk van továbbszerkeszteni a videóhoz tartozó kísérő adatokat is, vagy ha eddig nem tettük meg, akkor itt kezdhetjük el kitöltésüket.

Ezen a felületen további lehetőségeink is vannak. Beállíthatjuk majd a videó nyitóképét, ha a rendszer végzett az utómunkával. Beállíthatjuk az adatvédelmi opciókat, és a mások által írandó megjegyzések megjelenését is itt engedélyezhetjük. Dönthetünk a szavazásokról. Beállíthatjuk, hogy videónkat más honlapokba is beágyazhassák és lejátszhassák ott a felhasználók, és dönthetünk arról is, hogy videónkat a felhasználók letölthessék-e vagy sem, más, hordozható médialejátszóikra. Módosíthatjuk a feltöltés időpontját és beállíthatjuk a felvétel készítésének földrajzi helyét is. Ezután a módosításokat elmentve érvényesíthetjük a változtatásokat.

Időközben a rendszer végzett a megfelelő utómunkálatokkal, így akár azonnal meg is nézhetjük a végeredményt. Megjelennek képernyőnkön a videóhoz tartozó indexképek, amelyek közül a nekünk legjobban tetszőt meg is jelölhetjük. A módosítások mentése után, már ezzel az indexképpel jelenik meg a videó.

Belépve a „Saját videóim” mappába, meg is tekinthetjük feltöltött első videónk megjelenési formáját. A videó címére kattintva megnézhetjük, hogy külső szemmel hogyan látható feltöltésünk. Láthatóvá válnak feltöltött videóink egy listában. A látogatók feliratkozhatnak feltöltéseink nyomon követése érdekében, értékelhetik videóinkat, kedvencként megjelölhetik videónkat, megoszthatják videónkat közösségi portálokon, valamint lehetőségük van különböző méretben és formában beágyazni saját honlapjukba a videót. Lehetőség van arra is, hogy a videót egy külön ablakban megnyissák, vagy kinagyítsák, és válthatnak a különböző felbontások között is.

A megosztott videónak külső honlapba történő beágyazásával egy következő videónkban fogunk foglalkozni.

A Youtube oldaláról érdemes tudnunk, hogy a felhasználók átlagosan 3-4 perces videókat töltenek fel rá, és percenként több órányi videót töltenek fel világszerte. Ha a szolgáltatás most azonnal leállna, akkor ha szeretnénk végignézni a feltöltött filmeket, közel 600 évig tartana, amíg végignézzük az összes eddig feltöltött tartalmat.

««« Vissza